PSYCHOSOMATIC MEDICINE IN GYNECOLOGY AND OBSTETRICS - dr. sc. Vesna Gall, dr. med

Znanstveni program 22.03.2023.

Drage kolegice i dragi kolege,

 

s velikim zadovoljstvom najavljujemo našu sljedeću predavačicu, dr. sc. Vesnu Gall, dr. med. Doktorica Gall održat će svoje predavanje „Psihosomatska medicina u ginekologiji i opstetriciji“, koje će naglasiti važnost prepoznavanja psihosomatskih poremećaja koji pogađaju trudnice i druge žene.

 

Psihosomatski poremećaj je psihološko stanje koje dovodi do fizičkih simptoma često bez ikakvog kliničkog objašnjenja. U ginekologiji i opstetriciji postoje različita stanja koja mogu dovesti do psihosomatskih poremećaja, kao što su: gubitak djeteta, prijevremeni porod, komplikacije u trudnoći, strah od poroda te strah od neplodnosti, što je posebno izraženo kod parova koji pokušavaju začeti potpomognutom oplodnjom. Najčešći simptomi kod žena koji se mogu povezati s psihosomatskim poremećajima su bolovi u trbuhu, seksualna disfunkcija, narušena slika tijela ili dismenoreja. Unatoč tome, ako se pravilno dijagnosticiraju, žene mogu prevladati te simptome uz pomoć kognitivno-bihevioralne terapije, lijekova ili “mindfulness” terapije.

 

Vesna Gall rođena je 1977. godine u Varaždinu.  Diplomirala je na Medicinskom fakultetu 2010. Subspecijalist fetalne medicine postala je 2015. Doktorirala je na Stomatološkom fakultetu 2016. Od 2017. predsjednica je Hrvatskog društva za psihosomatiku u ginekologiji i porodništvu. Voditeljica je odjela Rađaonice u Klinici za ženske bolesti i porode KBCSM. Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih radova i predavanja iz različitih područja ginekologije i opstetricije s naglaskom na psihosomatiku u ginekologiji i opstetriciji. Također je koautorica knjige „Psihosomatska medicina u ginekologiji i opstetriciji”.

 

Pridružite nam se u Zagrebu u travnju i uključite se u podizanje svijesti o važnosti povjerenja i pravilne dijagnoze kada su pacijentice u pitanju. Imat ćete priliku saznati zašto bismo trebali voditi posebnu brigu o svakom aspektu mentalnog i tjelesnog zdravlja kojem su žene podložne.

 

Vaš CROSS tim

CROSS 19 / 9. - 12. travnja, 2024.