ZAGREB

O

Zagrebu

Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske i po broju stanovnika najveći grad u Hrvatskoj. Grad je izrastao iz dva naselja na susjednim brežuljcima, Gradeca i Kaptola, koji čine jezgru današnjeg Zagreba i njegovo povijesno središte. Zagreb danas predstavlja gospodarsko, kulturno i znanstveno središte Hrvatske. Smješten je na sjeverozapadu zemlje blizu slovenske i mađarske granice, što ga čini jednom od ključnih prometnih postaja ovog dijela kontinenta. Mnogi Zagreb smatraju mjestom gdje se sastaju Mediteran, Središnja i Jugoistočna Europa.

Zagreb je posebice poznat po svojim kulturnim znamenitostima. Trg bana Josipa Jelačića srce je hrvatske metropole. Sjeverno od njega uzdižu se Kaptol i Gradec. Kaptol je, s katedralom, oduvijek bio vjersko središte Zagreba, dok je, nasuprot njemu, Gradec predstavljao svjetovniji dio grada. Danas je Gradec političko sjedište države, gdje se na Trgu svetog Marka nalaze Hrvatski sabor, Ustavni sud Republike Hrvatske te Banski dvori, u kojima zasjeda Vlada Republike Hrvatske. Gradec i Kaptol spaja Tkalčićeva ulica, koja je najpoznatija po brojnim kafićima i restoranima.

Mnogo je ljepota i zanimljivosti koje krase ovaj grad - zeleni parkovi, fontane, muzeji, kazališta, kina i još mnogo toga! Jeste li znali da je Zagreb grad s najviše muzeja po glavi stanovnika u cijelom svijetu? Osim toga, Zagreb je poznat kao grad u kojem buja studentski život. Njegova bogata ponuda za noćni izlazak te mnogobrojna događanja pružaju ponešto za svačiji ukus.

Više informacija o gradu i njegovoj bogatoj ponudi možete pronaći na sljedećem linku: http://www.infozagreb.hr/.

CROSS 19 / 9. - 12. travnja, 2024.