Što je

CROSS?

Croatian Student Summit - CROSS međunarodni je znanstveni kongres studenata i mladih znanstvenika biomedicinskog područja, koji je proteklih godina pronašao svoje mjesto kao jedan od vodećih studentskih kongresa u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

Projekt je pokrenuo Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademske godine 2004./2005., a kao suradnici u projekt su bili uključeni Stomatološki, Veterinarski i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Šesnaesti kongres u nizu, koji će se održati od 9. do 12. prosinca 2020. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Šalata 3, također organizira Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg kongresa je: Neuroscience. (Ova se tema odnosi samo na profesorska predavanja. Teme za poster prezentacije smiju se razlikovati. Za više detalja o tome kako se registrirati i sudjelovati na CROSS-u 16, posjetite stranicu „Kako sudjelovati“.)

Ovogodišnji CROSS

U tisuću i tristo kubičnih centimetara prosječnog koštanog oklopa živi središte čovjekove svijesti i neotkrivena tajna ljudskosti. Nekoć, u davna antička vremena, mekana masa koja ispunjava našu lubanju bila je uspoređivana s drozgom, a pripisivana joj je tek funkcija bazena za hlađenje krvi. Nakon srednjeg vijeka, znanost je ušla na velika vrata: razvojem sekcija i anatomije pojedini su se dijelovi mozga počeli povezivati s pripadajućim funkcijama, mikroskop je objasnio mikrostrukturu, neurone i gliju, a elektrofiziologija uvela novu, uzbudljivu dimenziju organu čiji se potencijal sad već činio neiscrpnim. Otkriće neurotransmitera i poveznica centralnog živčanog sustava s periferijom otvaralo je obećavajuća terapijska pitanja za velik broj zdravstvenih porećemaja. Psihijatrija u središte interesa stavlja upravo mozak, kao znanost o duši, nastojeći je staviti unutar morfoloških okvira. Idilično razdoblje uzleta ubrzo je naišlo na nenadane prepreke – otkriće o nemogućnosti regeneracije neurona, podržano činjenicom da se bolesnici s izgubljenim moždanim funkcijama vrlo rijetko oporavljaju, a transplantacija mozga i danas je samo fikcija. 
S početkom 20. stoljeća, povezivanjem neuroznanosti s ostalim granama medicine i iskorištavanjem tehničkih dostignuća rezultiralo je kovanjem novih pojmova poput neuroplastičnosti i neuroimunologije, ponovno uvodeći neuroznanost u razdoblje novih spoznaja.
21. stoljeće nazvano je Stoljećem uma, a 35% troškova zdravstvenog sustava EU otpada upravo na bolesti mozga, od kojih pati gotovo 180 milijuna stanovnika Europe.
Ponosimo se mnogim stručnjacima u ovom polju te vas pozivamo da nam se pridružite na ovogodišnjem šesnaestom CROSS-u, poslušate neke od njih i proširite svoje znanje o ovoj vrlo aktualnoj temi današnjice.

Koji je cilj ovog kongresa?

CROSS je mjesto razmjene ideja, širenja informacija, ostvarivanja suradnji i dugoročnih poznanstava. Cilj CROSS-a je omogućiti studentima i mladim znanstvenicima da već na samim počecima svojih karijera i istraživačkih radova nauče važnost i svrhu sudjelovanja na kongresima, kao dijela njihove daljnje edukacije. Prisustvovanje na CROSS-u i na sličnim kongresima olakšati će im njihov svakodnevni rad stjecanjem novih znanja, a omogućit će im i sklapanje vrlo važnih životnih poznanstava.

CROSS16 / 9.12. – 12.12.2020.