Što je CROSS?

O CROSS-u

Croatian Student Summit - CROSS međunarodni je znanstveni kongres studenata i mladih znanstvenika biomedicinskog područja, koji je proteklih godina pronašao svoje mjesto kao jedan od vodećih studentskih kongresa u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

Projekt je pokrenuo Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademske godine 2004./2005., a kao suradnici u projekt su bili uključeni Stomatološki, Veterinarski i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Osamnaesti kongres u nizu, koji će se održati od 25. do 28. travnja 2023. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Šalata 3, također organizira Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg kongresa je: “Body & Mind”. (Ova se tema odnosi samo na profesorska predavanja. Teme za poster prezentacije smiju se razlikovati. Za više detalja o tome kako se registrirati i sudjelovati na CROSS-u 18, posjetite stranicu „Kako sudjelovati“.)

Ovogodišnji CROSS

Medicina današnjice u središte promatranja pacijenta stavlja jedinstvo duše i tijela, odnosno psihe i some. Sama povezanost psihičkog i tjelesnog dvosmjerna je - s jedne strane psiha utječe na pojavu tjelesnih bolesti (što nazivamo psihosomatika), a s druge strane prisutan je i utjecaj tijela na psihu (što nazivamo somatogeneza). Danas možemo reći da je gotovo svaka bolest ustvari psihosomatska - samo je pitanje omjera.

Koncept psihosomatike i povezanosti tijela i uma u nastanku bolesti potječe još iz drevnog antičkog doba. Dotadašnji način razmišljanja mijenja Aretej iz Kapadokije, koji utvrđuje i u medicinu uvodi promišljanje da emocionalna stanja itekako mogu utjecati na homeostazu i ishod bolesti. Kroz povijest medicine i razvoja različitih kliničkih grana, sve se više liječnika usuđuje govoriti o mogućnosti povezanosti psihe i some, što su prethodno bila dva posve odvojena čimbenika. Danas znamo i prihvaćamo biopsihosocijalni model, koji nam opisuje kako integracija više čimbenika (psihičkih i somatskih) utječe na razvoj same bolesti.

Neke od najčešćih bolesti u ambulantama liječnika upravo su psihosomatske, a na to upućuje i podatak da 60% bolesnika koji se javljaju liječniku obiteljske medicine zbog tjelesnih tegoba, zapravo imaju psihosomatske tegobe. Samo liječenje ovakvih pacijenta, kao i primarna i sekundarna prevencija, postaje izazov za liječnike.

Prihvaćanje same bolesti i proces kroz koji svaki pacijent prolazi složen je, a nerijetko zahtijeva i interdisciplinarni pristup. Stručnjaci i liječnici različitih specijalizacija nerijetko moraju surađivati i zajedno određivati terapijski plan pacijenta. Istraživanja koja se bave različitim čimbenicima koji utječu na nastanak i ishod različitih bolesti postaju sve atraktivnija i važnija, prečesto se spominje pojam stresa i njegova utjecaja na narušavanje homeostaze; same bolesti nerijetko recidiviraju ili bolesnici doživljavaju relaps, što liječenje današnjice čini posebno izazovnim. Od liječnika obiteljske medicine, preko internista i psihijatara te raznih drugih stručnjaka pokušava se postići glavni cilj - izlječenje pacijenta.

Kao budući liječnici, našim pacijentima dužni smo pružiti cjeloviti pregled, svaki njihov simptom uvažiti i pravodobno ih zbrinuti. Povezanost različitih polja medicine postaje sve očitija i važnija, brojni su faktori koji utječu na nastanak bolesti, a razumijevanje same patologije postaje sve složenije.

Na ovogodišnjem CROSS-u zajedno ćemo uroniti u dubine psihosomatike i somatopsihike, istražit ćemo povezanost tijela i uma preko zanimljivih predavanja iz različitih polja medicine, u nadi da ćemo svi upamtiti važnu poruku - naši pacijenti trebaju dobiti adekvatnu skrb, a tu skrb možemo pružiti uvažavanjem svih simptoma te pružanjem adekvatne podrške. Medicina budućnosti je integrirana medicina, a na ovogodišnjem Kongresu dopustite nam da budemo prozor u taj očaravajući svijet.

Koji je cilj ovog kongresa?

CROSS je mjesto razmjene ideja, širenja informacija, ostvarivanja suradnji i dugoročnih poznanstava. Cilj CROSS-a omogućiti je studentima i mladim znanstvenicima da već na samim počecima svojih karijera i istraživačkih radova nauče važnost i svrhu sudjelovanja na kongresima, kao dijela njihove daljnje edukacije.

Sudjelovanje na studentskom kongresu iskustvo je koje studentima, mladim liječnicima i znanstvenicima otvara nove horizonte - poučava ih o važnosti razmjenjivanja ideja sa svojim kolegama, daje im poruku zajedništva, dobrog timskog rada i organizacije, oblikuje njihove prezentacijske vještine i nudi im nova poznanstva, koja, nerijetko, ostaju za cijeli život.

Kroz četiri dana bogatog programa CROSS želi svojim sudionicima pružiti zanimljiva predavanja i novitete u području biomedicine, praktične vještine kroz strukturirane i detaljne radionice, platformu za prezentiranje vlastitog znanstvenog djelovanja u vidu prezentacije postera i socijalni program koji će biti mjesto dobre zabave, smijeha i novih poznanstava.

Nadamo se da će se svaki sudionik za vrijeme trajanja Kongresa osjećati dobrodošlim i prihvaćenim te da će sa sobom ponijeti inspiraciju za daljnje djelovanje u prekrasnom polju biomedicinskih znanosti.

CROSS 18 / 25. - 28. travnja, 2023.