21st CENTURY MEDICINE - CHALLENGES AND GOALS - panel discussion

Znanstveni program 08.04.2023.

Dragi budući sudionici,

 

s velikim uzbuđenjem vam predstavljamo panel raspravu "Medicina 21. stoljeća - izazovi i ciljevi", koja će se održati na ovogodišnjem CROSS-u!

 

Ova diskusija okupit će najveće stručnjake u raznim područjima medicine, među kojima su prof. dr. sc. Davor Miličić, dr. med., FESC, FACC, HAZU, prof. dr. sc. Bojan Jelaković, dr. med., HAZU, prof. dr. sc. Marijana Braš, dr. med. i moderatorica panel rasprave prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med., FAAN, FAHA, FESO, FEAN, FWSO, HAZU.

 

Profesor Davor Miličić doktorirao je 1990. godine na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1993. stekao je Nacionalni certifikat iz interne medicine, a 2000. godine iz kardiologije. Tijekom 1995./96. usavršavao se na kardiološkom odjelu Sveučilišne bolnice Eppendorf u Hamburgu. Godine 2009. postaje redoviti profesor interne medicine i kardiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2007. do 2015. bio je i dekan fakulteta u dva mandata.

Trenutno je pročelnik Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i utemeljitelj Zaklade Hrvatska kuća srca. Suosnivač je Hrvatske primarne pCI mreže za bolesnike s akutnim infarktom miokarda, osnivač Hrvatskog referentnog centra za zatajivanje srca i transplantacijsku kardiologiju i osnivač Hrvatskog referentnog centra za intenzivnu i akutnu kardiologiju. Također je potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Bio je aktivan u mnogim tijelima Europskog kardiološkog društva, uključujući i mjesto savjetnika Odbora ESC-a 2012.-2014. Član je odbora HFA-ESC, gdje služi kao predsjedavajući za Odbor za napredno zatajenje srca. Trenutno je nacionalni predstavnik za EUROTRANSPLANT-ovu Sekciju za transplantaciju srca i pluća. Nacionalni je koordinator za specijalizaciju kardiologije i osnivač postdiplomskog studija kardiologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Profesor Miličić bio je predsjedatelj deset uzastopnih nacionalnih kardioloških kongresa i šest uzastopnih sastanaka ESC Update Meetings pod nazivom Cardiology Highlights.  Bio je član Upravnog odbora te nacionalni koordinator i glavni istraživač više od 20 međunarodnih RCT-ova. Autor/koautor je oko 300 radova in extenso, s više od 27000 citata, oko 700 sažetaka, 4 knjige, 20 članaka u međunarodnim i hrvatskim udžbenicima i monografijama.

 

Prof. dr. sc. Bojan Jelaković, profesor je interne medicine na Sveučilištu u Zagrebu, pročelnik Zavoda za nefrologiju, dijalizu i hipertenziju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju.

Vodeći je hrvatski stručnjak za hipertenziju i jedan od vodećih europskih stručnjaka i istraživača u području arterijske hipertenzije. Njegovo istraživanje endemske nefropatije dovelo je do potpunog razjašnjenja njezine etiologije te je tako postalo dijelom hrvatske medicinske povijesti.

Svojom znanstvenom i izdavačkom djelatnošću te vođenjem znanstvenih projekata, prof. Jelaković je u samom vrhu hrvatske kliničke medicine i znanosti općenito. Godine 2020. izabran je za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Bio je tražen predavač diljem Europe i svijeta te vrlo uspješan mentor mladim znanstvenicima i specijalizantima. Objavio je niz vrijednih edukativnih tekstova u važnim udžbenicima interne medicine, nefrologije i hipertenziologije.

 

Podatke o profesorici Demarin i profesorici Braš možete pogledati na našoj web stranici pod program/predavači ili vidjeti naše prethodne objave za njihova predavanja.

 

Pridružite nam se u travnju u Zagrebu i budite svjedoci ove važne diskusije!

 

Vaš CROSS tim

CROSS 19 / 9. - 12. travnja, 2024.