Što je CROSS?

Što je

CROSS?

Croatian Student Summit - CROSS je međunarodni znanstveni kongres studenata i mladih znanstvenika biomedicinskog područja, koji je proteklih godina pronašao svoje mjesto kao jedan od vodećih studentskih kongresa u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

Projekt je pokrenuo Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademske godine 2004./2005., a kao suradnici u projekt su bili uključeni Stomatološki, Veterinarski i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Petnaesti kongres u nizu, koji će se održati od 9. do 12. travnja 2019. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Šalata 3, također organizira Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg kongresa je: Transplantation Medicine. (Ova se tema odnosi samo na profesorska predavanja. Teme za poster prezentacije smiju se razlikovati. Za više detalja o tome kako se registrirati i sudjelovati na CROSS-u 15, posjetite stranicu „Kako sudjelovati“.)

Ovogodišnji CROSS

Još od drevnih vremena čovjek je pokušavao nadomjestiti bolesne organe i tkiva zdravima, no tek naglim razvojem tehnologije i medicine u 20. stoljeću transplantacija je postala tehnika za poboljšanje i produljenje ljudskog života. Napredak u raznim granama znanosti doveo je do boljeg upoznavanja molekularne pozadine mnogih procesa u ljudskom tijelu, što je omogućilo i bolje razumijevanje procesa u postupku transplantacije. Razvitak znanja u kirurgiji, farmakologiji, reanimatologiji, imunologiji, transfuziologiji i mnogim drugim granama medicine omogućio je usavršavanje postupka transplantacije u cijelosti. Danas je transplantacija gotovo uobičajeni postupak pri kojemu se mogu presaditi mnoge stanice, kao što su matične stanice ili stanice krvi, tkiva, kao što su rožnica, krvne žile ili srčani zalisci, ali i čitavi organi, kao što su srce, bubreg ili jetra. Mnogim bolesnicima čija bi dijagnoza do prije nekoliko desetljeća bila neizlječiva, danas žive potpuno normalnim i kvalitetnim životom zahvaljujući zamijeni bolesnog organa ili tkiva. Također, transplantacije moraju biti sagledane i s pravnog aspekta te u Hrvatskoj postoje zakoni koji točno reguliraju okolnosti u takvom postupku.

Daljnjim razvojem medicine otvara se široki spektar mogućnosti u području transplantacija gdje se nameću i mnoga kontroverzna pitanja, kao što je transplantacija ljudskog lica ili čitave glave te etička pitanja o moralnoj ispravnosti premještanja nekog tkiva iz jedne životinje ili čovjeka u drugog čovjeka.

Hrvatska je već godinama u svjetskom vrhu prema broju transplantiranih organa te se ponosimo velikim brojem svjetski priznatih stručnjaka u svojim područjima, stoga vas pozivamo da nam se pridružite na 15. CROSS-u i poslušate neke od njih te proširite svoje znanje o ovoj vrlo aktualnoj temi današnjice.

Koji je cilj ovog kongresa?

CROSS je mjesto razmjene ideja, širenja informacija, ostvarivanja suradnji i dugoročnih poznanstava. Cilj CROSS-a je omogućiti studentima i mladim znanstvenicima da već na samim počecima svojih karijera i istraživačkih radova nauče važnost i svrhu sudjelovanja na kongresima, kao dijela njihove daljnje edukacije. Prisustvovanje na CROSS-u i na sličnim kongresima olakšati će im njihov svakodnevni rad stjecanjem novih znanja, a omogućit će im i sklapanje vrlo važnih životnih poznanstava.

CROSS15 / 09.04. - 12.04.2019.