Što je CROSS?

Što je

CROSS?

Croatian Student Summit - CROSS je međunarodni znanstveni kongres studenata i mladih znanstvenika biomedicinskog područja, koji je proteklih godina pronašao svoje mjesto kao jedan od vodećih kongresa u tom području u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

Projekt je pokrenuo Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademske godine 2004./2005., a kao suradnici u projekt su bili uključeni Stomatološki, Veterinarski, i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Četrnaesti kongres u nizu, koji će se održati od 10. do 13. travnja 2018. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Šalata 3, također organizira Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg kongresa je: Health Promotion. (Ova se tema odnosi samo na profesorska predavanja. Teme za poster prezentacije smiju se razlikovati. Za više detalja o tome kako se registrirati i sudjelovati na CROSS-u 14, posjetite stranicu „Kako sudjelovati“.)

Ovogodišnji CROSS

Inovacije u medicini su tijekom prošlosti povećale kvalitetu i trajanje ljudskog života, a vodeću ulogu u tome imalo je javno zdravstvo. Preventivne mjere poput pranja ruku i cijepljenja iskorijenile su neke bolesti i omogućile razvoj drugih grana medicine. Ali to se ne tiče samo prošlosti, navedene mjere treba očuvati i dalje razvijati. Javno zdravstvo ima velik potencijal za napredak i neizostavan je dio moderne medicine. Velik broj današnjih vodećih uzroka smrti i bolesti u svijetu poput kardiovaskularnih bolesti, tumora, kroničnih bolesti pluća, depresije, nasilja, ovisnosti, ozljeda, poremećaja prehrane i spolno prenosivih uzročnika, mogu se značajno smanjiti prevencijom rizičnih ponašanja kroz dobro razrađene programe promocije zdravlja. Cilj je osposobiti ljude da preuzmu kontrolu nad vlastitim zdravljem i poboljšaju ga. Da bi se to postiglo javnozdravstveni sektor mora raditi na razvijanju projekata edukacije stanovništva o brizi za vlastito zdravlje, ali i strategijama implementacije zdravih navika poput tjelovježbe i zdrave prehrane u ljudske živote. Taj nimalo lak zadatak zahtijeva dobro razrađene, isplanirane i provjerene strategije. Svjetska zdravstvena organizacija se s ovim zadatkom uhvatila u koštac, postavivši si jasne ciljeve i počela ih ostvarivati kroz globalne planove za prevenciju kroničnih bolesti, unaprjeđenje zdravlja mladih, unaprjeđenje mentalnog zdravlja i projekata za implementaciju fizičke aktivnosti u svakodnevni život. Pridružite nam se na 14. CROSS-u i proširite svoje znanje o tome kako unaprijediti vlastito zdravlje i zdravlje svoje zajednice.

Koji je cilj ovog kongresa?

CROSS je mjesto razmjene ideja, širenja informacija, ostvarivanja suradnji i dugoročnih poznanstava. Cilj CROSS-a je omogućiti studentima i mladim znanstvenicima da već na samim počecima svojih karijera i istraživačkih radova nauče važnost i svrhu sudjelovanja na kongresima, kao dijela njihove daljnje edukacije. Prisustvovanje na CROSS-u i na sličnim kongresima olakšati će im njihov svakodnevni rad stjecanjem novih znanja, a omogućit će im i sklapanje vrlo važnih životnih poznanstava.

CROSS14 / 10.04. - 13.04.2018.