IMPACT OF LIFE EVENT STRESS ON PATIENTS WITH COPD - doc. dr. sc. Marija Gomerčić Palčić, dr. med.

Znanstveni program 03.03.2023.

Drage kolegice i dragi kolege,

 

s ponosom vam predstavljamo još jednu u nizu naših fantastičnih predavačica - doc. dr. sc. Maju Gomerčić Palčić, dr. med.  Docentica je specijalist interne medicine sa subspecijalizacijom iz pulmologije te je voditeljica Odjela za pulmologiju KBC “Sestre milosrdnice”.

 

Na ovogodišnjem kongresu održat će predavanje “Utjecaj stresnih životnih događaja na bolesnike s KOPB-om”.  Anksioznost i depresija češći su u bolesnika s KOPB-om nego u općoj populaciji i obično su rijetko dijagnosticirani komorbiditeti u KOPB-u. Pokazalo se da su povišene razine psihičkog stresa povezane s češćim i duljim hospitalizacijama zbog egzacerbacija u bolesnika s KOPB-om.

 

Doc. dr. sc.  Marija Gomerčić Palčić, dr. med. specijalist je interne medicine sa subspecijalizacijom iz pulmologije. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2022. godine pročelnica je Zavoda za pulmologiju Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu. Od 2008. do 2015. radila je kao znanstvena suradnica na projektu " Research into non-alcoholic fatty liver disease in the context of metabolic syndrome ". U međuvremenu je započela specijalizaciju iz interne medicine. Iako su joj primarni interesi bili hepatologija i gastroenterologija, kasnije se okrenula pulmologiji. 2018. godine nakon završene subspecijalizacije postaje voditeljica Dijagnostičko terapijskog odjela za intervencijsku pulmologiju. Od 2019. godine voditeljica je "COVID-19 centra" u KBC "Sestre milosrdnice". Članica je više domaćih i međunarodnih liječničkih društava, recenzentica časopisa te autorica ili koautorica 10 znanstvenih članaka objavljenih u indeksiranim časopisima.

 

Ukoliko želite saznati više o ovom javnozdravstvenom problemu i kako ga riješiti, pridružite nam se u Zagrebu od 25. do 28. travnja. Veselimo se skorom susretu!

 

Vaš CROSS tim

CROSS 19 / 9. - 12. travnja, 2024.