PSYCHODERMATOLOGICAL BURDEN OF SKIN DISEASES - dr. sc. Iva Kelava, dr. med.

Znanstveni program 26.03.2023.

Dragi studenti i doktori,

 

predstavljanje naših ovogodišnjih predavača nastavljamo s dr. sc. Ivom Kelavom, dr. med. Tema njenog predavanja je “Psihodermatološki teret kožnih bolesti”.

 

Rijetko spomenuta problematika kožnih bolesti je psihosocijalno opterećenje. Kožne bolesti uglavnom su kronične s recidivima te su praćene svrbežom i bolovima, stoga uvelike utječu na svakodnevni život i psihičko stanje bolesnika. Lokalizacija i intenzitet dermatovenerološke bolesti imaju veliki utjecaj na mentalno zdravlje bolesnika, dovodeći do simptoma depresije i anksioznosti.

 

Iva Dediol, dr. med., savjetnica je na Klinici za dermatovenerologiju KB “Sestre milosrdnice”. Nakon diplomiranja bila je znanstvena suradnica na projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH pod nazivom „Psihološki status bolesnika s malignim bolestima kože i drugim dermatozama“ te je predavala Dermatovenerologiju u Srednjoj medicinskoj školi „Mlinarska“ u Zagrebu. 2017. godine doktorirala je s temom „Kvaliteta života i psihijatrijski komorbiditeti u simptomatskih i asimptomatskih dermatoveneroloških bolesnika“ na doktorskom studiju Biomedicina i zdravstvo, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavala se na području pedijatrijske dermatologije u Londonu i Padovi. Osim kliničkog rada na psorijazi, bila je i glavni istraživač u kliničkim ispitivanjima psorijaze te voditeljica Škole atopije – edukacijskog programa za djecu s atopijskim dermatitisom i njihove roditelje. Iva Dediol bila je predavač na više međunarodnih i lokalnih znanstvenih kongresa, skupova ili simpozija.  Objavila je mnoge znanstvene članke i sažetke u medicinskim časopisima te kongresne sažetke u knjigama sažetaka. Također je autorica nekoliko poglavlja u medicinskim knjigama. Članica je nekoliko medicinskih organizacija uključujući Europsku akademiju za dermatologiju i venerologiju, Europsko društvo za pedijatrijsku dermatologiju, Žensko dermatološko društvo, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko dermatovenerološko društvo. Iva Dediol dobila je John Stratigos stipendiju (EADV) 2016. i međunarodnu nagradu putovanja Ženskog dermatološkog društva 2018.

 

Pridružite nam se u Zagrebu od 25. do 28. travnja kako biste nam pomogli rasvijetliti kako pruritične i bolne dermatoze mogu značajno utjecati na kvalitetu života pacijenata.

 

 Vaš CROSS tim

CROSS 19 / 9. - 12. travnja, 2024.