PSYCHO-ONCOLOGY - prof. dr. sc. Marijana Braš

Znanstveni program 02.04.2023.

Dragi prijatelji CROSS-a, 


više smo nego oduševljeni što vam možemo predstaviti jednu od sljedećih briljantnih predavačica, prof. dr. sc. Marijanu Braš, psihijatricu i psihoterapeutkinju s predavanjem pod nazivom "Psihoonkologija".


Onkologija kao područje medicine povezuje multidisciplinarni tim ljudi u kojem moraju postojati psihijatar i psihoterapeut kao iznimno važna podrška pacijentu te njegovoj obitelji. Poznato je da karcinom uvelike može utjecati na psihičko zdravlje čovjeka te iziskuje svakodnevne borbe s bolešću, ali i sa samim sobom.

 

Prof. dr. sc. Marijana Braš, dr.med., je specijalist psihijatar i psihoterapeut, pročelnica Zavoda za palijativnu medicinu i voditeljica Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Završila je poslijediplomski studij psihoterapije na Medicinskom fakultetu i poslijediplomski studij biomedicine na Prirodoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala je psihoterapiju i biomedicinu te drži doktorat iz područja biomedicine.

Obnašala je dužnost predsjednice Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, a sada je predsjednica Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja. Utemeljiteljica je i voditeljica kolegija Komunikacija u medicini, nositeljica kolegija Osnove liječničkih vještina te osnivačica i voditeljica kolegija Palijativna medicina. Članica je brojnih domaćih i međunarodnih organizacija (American Pain Society, European Association for the Communication in Medicine and Healthcare, itd.)

Posebno područje interesa u njezinoj kliničkoj praksi su PTSP, psihosomatska medicina i palijativna medicina. Autorica je 70 znanstvenih radova, urednica 10 knjiga i autorica više od 40 poglavlja u nastavnim i drugim knjigama.

 


Pridružite nam se na ovogodišnjem CROSS-u te sudjelujte u širenju glasa o ovoj iznimnoj važnoj temi, kako biste jednog dana i vi mogli biti što bolja podrška vašim pacijentima u opakoj borbi s karcinomom.

 

Vaš CROSS tim

CROSS 19 / 9. - 12. travnja, 2024.