IRRITABLE BOWEL SYNDROME AND MICROBIOTA: A SPECIAL FOCUS ON DIET - prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, dr. med

Znanstveni program 10.03.2023.

Dragi prijatelji CROSS-a,

 

danas vam predstavljamo još jedno u nizu zanimljivih predavanja ovogodišnjeg izdanja CROSS-a, a ovog je puta u ulozi predavača profesorica Darija Vranešić Bender, BSc, PhD. 

 

Održat će predavanje na temu “Sindrom iritabilnog crijeva i mikrobiota: poseban osvrt na prehranu”. Točan uzrok IBS-a nije poznat, ali se pretpostavlja da razvoju sindroma pridonose upale i infekcije, stres te poremećaj ravnoteže neurotransmitera i mikrobiote. Bez obzira na čimbenike koji uzrokuju sindrom iritabilnog kolona, promjene u prehrambenim navikama mogu imati značajan utjecaj na bol i nelagodu kod osoba koje pate od ove bolesti.

 

Prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender klinička je nutricionistica KBC-a Zagreb, Odjel za kliničku prehranu i radi kao članica tima za bolničku nutricionističku podršku. Poseban interes joj je dijetoterapija kod gastrointestinalnih bolesti. Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora i članica ECPC odbora Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN). Diplomu prvostupnice biotehnologije stekla je 2000. godine, doktorirala 2005. godine iz područja nutricionizma, a 2018. godine je stekla zvanje izvanrednog profesora na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Predaje dijetoterapiju, nutricionizam i kliničku prehranu na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Medicinskom fakultetu u Zagrebu (redovni i studij na engleskom jeziku). Sudjelovala je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata te objavila niz znanstvenih i stručnih radova te smjernica, udžbenika i knjiga o prehrani, kliničkoj prehrani i dijetoterapiji.

 

Pridružite nam se na ovogodišnjem kongresu u travnju i saznajte više o nutricionizmu, gastrointestinalnim problemima i drugim aktualnim temama koje ćemo predstaviti! 

 

Vaš CROSS tim

CROSS 18 / 25. - 28. travnja, 2023.