FUNCTIONAL GASTROINTESTINAL DISORDERS - dr. sc. Agata Ladić, dr. med.

Znanstveni program 06.03.2023.

Dragi budući sudionici,

 

nastavljamo s najavama predavanja ovogodišnjeg susreta - sljedećeg će održati dr. sc. Agata Ladić, dr. med. 

 

Tema njezina predavanja na ovogodišnjem kongresu je “Funkcionalni gastrointestinalni poremećaji”. Ovi poremećaji obuhvaćaju širok spektar entiteta, pokrivajući svaki dio GI trakta, u što spadaju najčešće dijagnoze poput; sindroma iritabilnog crijeva, funkcionalna dispepsija i funkcionalna konstipacija. Glavna karakteristika ovih poremećaja je da pacijenti nemaju organsko objašnjenje za svoje simptome, što često dovodi do etiketiranja pacijenata kao psihijatrijskih slučajeva.

 

Doktorica Ladić rođena je u Zagrebu 1977. godine, gdje je završila prirodoslovno-matematičku gimnaziju i srednju glazbenu školu. Nakon srednje škole provela je godinu dana u Norfolku u Velikoj Britaniji, gdje je radila kao asistentica u privatnoj školi i školovala se na Londonskoj akademiji glazbe i dramske umjetnosti. Po povratku u Zagreb 2002. godine stekla je zvanje doktora medicine, a 2004. godine zaposlila se u KBC-u Zagreb, na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju. Od 2014. godine intenzivno se bavi područjem funkcionalnih bolesti u gastroenterologiji i prva je u KBC Zagreb početi obavljati funkcionalnu dijagnostiku. Usavršavala se u Velikoj Britaniji, Belgiji i Nizozemskoj, ali je pohađala i mnoge tečajeve na tu temu. 2018. godine ostvarila je doktorat iz bioznanosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. S obzirom na rad vezan za “deep gut-brain axis”, trenutno se obučava za kognitivno-bihevioralnu terapiju. Također radi kao članica multidisciplinarnog tima za cističnu fibrozu u svojoj bolnici i Europskog društva za neurogastroenterologiju i motilitet. Majka je pet kćeri, a osim medicine se bavi i glazbom.

 

Nadamo se da će vam ova tema biti zanimljiva i korisna u vašoj budućoj kliničkoj praksi. Nestrpljivo vas isčekujemo u Zagrebu u travnju!

 

Vaš CROSS tim

CROSS 19 / 9. - 12. travnja, 2024.